4 tips för att undvika kliande skägg

4 tips för att undvika kliande skägg

Många män kan uppleva att skägget kliar eller att det kliar i skäggbotten, men vet inte varför klådan uppstår eller hur man undviker den. Vi presenterar 4 tips för att undvika ett kliande skägg:

  1. Håll skägget rent. Man förlorar tusentals döda hudceller dagligen och detsamma gäller i skäggbotten. Avlägsnas inte dessa så kan de lagras kvar som kan leda till klåda, jästsvamp eller eksem. Rengör med milda produkter (exempelvis, naturliga tvålar som är återfuktande) som inte tar bort de naturliga oljor som finns i skägghåret, torkar ut skäggbotten och följaktligen börja klia.

  2. Skägget behöver ventileras. Det kan bildas fukt när skägget växer eller att skägget är fuktigt efter en dusch och inte torkats ordentligt. Torkar man ej ordentligt så förblir fukten i skägget och kan leda till klåda.

  3. Återfukta skägget. I och med att skägghåret är strävt så kan det upplevas som att det kliar. En bra skäggolja med antiseptiska egenskaper är ideal då den mjukgör och motverkar bildning av jästsvämp. Om man känner att kylan slår extra hårt mot skägget så kan man ta lite sheasmör och dra det lite lättsämt över skägget, så att det fungerar som ett skydd mot kylan och är samtidigt näringsrik.

  4. Kamma/borsta skägget då och då. För att bli av med döda hudceller är det viktigt att kamma/borsta skägget så att hudcellerna släpps loss och inte förblir i skägget eller lagras i skäggbotten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *